De Toekomst

Wie bepaalt hoe de toekomst er uit komt te zien? Wat is duurzaamheid precies? En hoezo menskracht? In het Huis van de Toekomst zoeken we met onze buren, inwoners van BoTu, en een team van kunstenaars en onderzoekers naar de antwoorden op deze vragen.

Wil je meer weten? Wil je meedoen? Mail dan naar contact@huisvandetoekomst.org


Waarom menskracht?

 

Menskracht is de meest duurzame energiebron op aarde.

1.   Een mens kan op een zonnige dag minstens zoveel energie opwekken als een zonnepaneel van 1m2.

2.   In tegenstelling tot zonne- en windenergie is menskracht altijd beschikbaar, ongeacht het seizoen of het tijdstip van de dag. Er is weinig behoefte aan energieopslag.

3.   In tegenstelling tot fossiele brandstoffen kan menskracht een schone energiebron zijn.

4.   In tegenstelling tot zonnepanelen, windturbines en batterijen, hoeven mensen niet in een fabriek te worden vervaardigd.

5.   In tegenstelling tot alle andere energiebronnen, neemt menskracht toe naarmate de menselijke bevolking groeit.

6.   Menskracht is een allround krachtbron. De mens levert spierkracht (die kan worden omgezet in mechanische energie of elektriciteit), lichaamswarmte (vooral tijdens inspanning) en menselijke afvalstoffen (die kan worden omgezet in biogas en kunstmest).

7.   Als we zelf energie opwekken, zullen we ons eerst en vooral afvragen hoeveel energie we eigenlijk nodig hebben.

8. Last but not least: menskracht kan niet anders dan elk mens als waardevol zien.

Bospolder - Tussendijken

 

Bospolder-Tussendijken (BoTu) gaat als een van de eerste Rotterdamse wijken van het gas af. Eindelijk krijgt het daarmee erkenning als een van de duurzaamste wijken van de stad. Want in BoTu zijn de huizen klein. Mensen maken effectief gebruik van de ruimte. De was hangt in zon en wind te drogen op balkons. Energieslurpers zoals wasdrogers vind je hier niet veel. De mensen maken bovendien gebruik van openbaar vervoer. Verder is er in deze hyperdiverse wijk veel kennis te vinden over duurzaam leven. De generatie die uit Marokko of Suriname komt, weet uit eigen ervaring hoe je zelf brood bakt, de was doet, kleding herstelt en samenwerkt. Kortom: de duurzame voorlopers van Rotterdam wonen in BoTu!

De mensen

Het kernteam van het Huis van de Toekomst

  • Nancy Duiker

    Nancy Duiker

    Zakelijk manager

  • Ayse Budaklier Yalcinkaya

    gastvrouw & workshops

  • Klaas Burger

    Regie & partners

  • Moni Tsujimaru

    Communicatie & productie

  • Melle Smets

    Prototyping

  • Bart Groenewegen

    Oven

  • Thamar Kemperman

    Theater

  • Maurik Stomps

    Maurik Stomps

    Prototyping

Samenwerking

We werken nauw samen met onze buren en met allerlei organisaties: Human Power Plant, Academie voor Beeldvorming, Feest van de Eenvoud, Taalbedrijf, Energie Performance, Gemeente Rotterdam, Rotterdam Circulair, Havensteder, Eneco, Museum Boijmans Van Beuningen, Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, Het Nieuwe Instituut en anderen.