Sfeervolle opening Expositie Transform in het Vitra Design Museum

Vrijdag, 22 maart 2024 - Weil am Rhein (DE) Huis van de Toekomst neemt deel aan de groepstentoonstelling Transform! Designing the Future of Energy in het Vitra Design Museum.

De opening wordt afgetrapt met een paneldiscussie met o.a. de curator Jochen Eisenbrand, Marjan van Aubel en Arno Schlüter die vertellen over hun visie van een wereld grotendeels zonder fossiele brandstoffen en hoe de technologie en de mens hierin op een motiverende kunnen samenwerken.

De tentoonstelling belicht en onderzoekt de wereldwijde honger naar energie. Hoe kan design helpen om het gebruik van hernieuwbare energie te vergroten en het energieverbruik te verminderen? Wat moeten industrie en politiek, wat kunnen we allemaal bijdragen aan het succes van de energietransitie? Namens het Huis van de Toekomst worden tekeningen van Melle Smets en Kris de Decker van de Human Power Plant getoond in de tentoonstelling. De tekeningen zijn een wandeling door de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. De expositie is te zien t/m 1 september 2024. Lees hier meer.

Foto’s: Bernhard Strauss

Grafische Vormgeving: Helen Stelthove

Internationale Vrouwendag 8 maart!

Vrijdag 8 maart staat in het teken van vrouwen. Op deze dag vieren we Internationale Vrouwendag samen met de vrouwen uit Delfshaven bij VEC. Huis van de Toekomst namens Bart maakt samen met deelnemers een groentesoep met een soepketel tussen 10 - 13 uur. Ayse geeft tussen 13 - 15 uur een informele presentatie over haar wol project. Voel en bewerk wol en bekijk de wollen deken gemaakt door community. Schrijf je in voor het maken van een wollen kussen en/of deken dit jaar.

Terugblik bezoek staatssecretaris OCW in Huis van de Toekomst

14 december 2023 - Onlangs ontvingen we Youssef Louakili, staatssecretaris en directeur Creatieve Industrie Ministerie OCW, Saskia van Stein, algeheel en artistiek directeur van IABR en Eefje Riemens, Hoofd cultuur gemeente Rotterdam en spraken we over de technische en sociale energietransitie en het belang van gemeenschappen.

Tijdens deze tour ontmoette Youssef Louakili inspirerende ontwerpers en ondernemers en bezocht hij bewonersinitiatieven die op innovatieve wijze bijdragen aan het creëren van een sociaal duurzame, inclusieve en klimaatbestendige leefomgeving.

Naast het Huis van de Toekomst bezochten ze andere plekken zoals Voedseltuin Rotterdam, de IABR en Happel Cornelisse Verhoeven Architecten.

Fotograaf: JacquelineFuijkschot

Energiemeent BoTu krant

Huis van de Toekomst beheert tijdelijk de benedenwoningen van het Professor J.J.P. Oudblok, aan de Jan Kobellstraat. Deze woningen gaan gerenoveerd worden. Huis van de Toekomst wordt voor 18 maanden sociaal beheerder voor initiatiefnemers uit Bospolder-Tussendijken.

Buurtinitiatieven experimenteren hier samen om zelf sociale en letterlijke energie op te wekken en te delen. De huizen en de binnentuinen veranderen in één groot gezamenlijk huishouden. Innovatieve sociale initiatieven en ondernemingen laten zien hoe de energietransitie kantelpunt is naar een meer inclusieve en duurzame toekomst. Samen werken we aan de sociale energietransitie. Een energie- gemeenschap & wooncoöperatie van de toekomst.  Op 28 februari wordt de eerste Energiemeent krant van het jaar gepresenteerd tijdens de maandelijkse soepdag tussen 15 en 17 uur. Hieronder lees je een artikel uit de Energiemeent krant (initiatief vanuit Huis van de Toekomst), over de invulling van de eerste panden van de Energiemeent.

ZIEL: ruimte voor welzijn, geluk en gemeenschapskennis 

De eerste vijf plintruimtes zijn nu in beheer van Huis van de Toekomst, en hiervan zijn de sleutels van drie al overgedragen aan initiatieven. Dit zijn ZIEL, welzijnscentrum en initiatief van Carolina Castro Plaza; TEX, het naaiatelier van ‘duurzame diva’ Wilma; en VUURHUIS, de gezamenlijke keuken, bakkerij en eetkamer onder leiding van Bart (Bakkerij de Eenvoud). We gingen even langs bij ZIEL om een uurtje samen te schilderen en met Carolina te kletsen over haar ideeën voor dit initiatief. 

Kort gezegd wordt ZIEL een ruimte voor het onderzoeken en bevorderen van welzijn en geluk, vanuit een multicultureel perspectief: “Wat betekent welzijn eigenlijk, en wat betekent geluk, om gelukkig te worden, en wat maakt ons gelukkig, en wat maakt ons ongelukkig? Waarom worden we ziek, en hoe kunnen we gezond blijven?”

Deze vragen werden bij Carolina persoonlijk relevant toen ze onlangs ernstig ziek was. “Dus mijn leven veranderde helemaal,” vertelt ze, “en op een moment dacht ik, ik wil graag echt iets doen met het thema van welzijn. Van geluk. Maar ook vanuit de principes van de community, en vanuit een cultureel sensitief perspectief.” De culturele en community aspecten hiervan werden ook duidelijk tijdens haar ziekte, in “het enorme aantal recepten en tips die ik heb gekregen van mensen om mezelf mee te genezen.” Dat liet Carolina zien hoeveel kennis er in de wijk bestond: "Wauw, wat mooi, hoe de kennis in de wijk bestaat…zoveel mensen weten iets over iets.” De mensen van BoTu weten volgens haar dus wat welzijn betekent en hoe je beter kan worden als je ziek bent, door de jarenlang bestaande kennis vanuit hun eigen culturen.

Carolina komt uit Chili en het is voor haar belangrijk om ook de kennis, rituelen en praktijken van inheemse volken en niet-Westerse perspectieven bij elkaar te brengen en te delen met bewoners van BoTu en Rotterdam. En ze wil dit combineren met wat ze in de wijk heeft gezien en gehoord, in een gezamenlijk leerproces: “om alle wijze mensen in de wijk bij elkaar te brengen, en een ander concept van welzijn te ontwikkelen. Dat is een beetje het idee van ZIEL.”

Dit ‘andere concept’ probeert een holistisch perspectief te ontwikkelen, in contrast met de binaire en verzuilde aanpak van de dominante Westerse culturen, die harde grenzen trekken tussen lichaam en geest, tussen de wetenschap en cultuur, en tussen kennis en emotie. “Veel culturen kijken meer naar de persoon vanuit een holistisch perspectief: geestelijk, spiritueel, fysiek, vertelt Carolina. Volgens deze blik is ziekte een teken dat er onbalans is in de mens, en moet de mens als geheel ervan herstellen; je kunt niet alleen een orgaan of lichaamsdeel in isolatie ‘repareren’ zoals onderdelen van een machine. En in plaats ervan om symptomen te bestrijden, kijk je naar de ziekte als een teken van iets wat niet goed gaat in de mens.

Deze thema’s wil Carolina dus verkennen samen met de community. Door ruimte te bieden voor welzijnspraktijken (denk aan massage, meditatie, rituelen, muziektherapie, familieopstellingen) en mensen uit te nodigen voor gesprekken, kennisuitwisseling en het delen van ervaringen en verschillende perspectieven. Zo wordt het tegelijkertijd een manier om collectief kennis te ontwikkelen rond welzijn, en om deze kennis in de praktijk te brengen. 

Ten slotte: hoe zou Carolina in één zin samenvatten wat voor plek ZIEL moet worden? “Je hebt recht en alle ruimte om te zijn wie je in essentie bent!”

Tekst: Louwrens Botha

Foto: Frank de Roo

Sociale energietransitie BoTu krijgt de ruimte via Huis van de Toekomst

Sociale energietransitie BoTu krijgt de ruimte via Huis van de Toekomst 

Blije en trotse gezichten - op 13 december 2023 - in een goed gevuld Huis van de Toekomst. Daar zetten vertegenwoordigers van Havensteder, Eneco, gemeente Rotterdam en Huis van de Toekomst onder luid applaus hun handtekening 'op de muur' voor de symbolische overdracht van het Huis. Zij bieden hiermee ruimte aan buurtbewoners om samen duurzaam te leren leven. 

 Het Huis van de toekomst staat in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu). In het Huis van de Toekomst: BoTu op Menskracht oefent een kernteam, samen met buurtbewoners en wijkpartners het samenleven zonder gas; de sociale energietransitie. Vanaf 1 januari 2024 zorgt het Huis zelf tijdelijk voor het beheer. En biedt het ruimte aan allerlei vernieuwende, duurzame energie-experimenten en buurtinitiatieven. Variërend van je huis verwarmen met lichaamswarmte tot wollen dekens maken. Ook is er een gordijnenatelier, een bak- en kookhuis, een energiewerkplaats en een huis voor de ziel.  

Opwindend nieuw hoofdstuk 

De ondertekenende instanties zetten zich samen in voor innovatie en duurzaamheid. "Dit openings- en tekenmoment markeert het begin van een opwindend nieuw hoofdstuk in ons streven naar samenwerking en vooruitgang. Aan de ene kant spannend, maar vooral mooi en hoopgevend dat we dit samen kunnen doen", zegt Hasan Atas, manager wonen bij Havensteder. Ook projectleider van Havensteder, Farinelly Eustatia, is verheugd over deze ontwikkeling. "We zijn natuurlijk al een tijdje bezig en dan is zo'n moment als vandaag een mooie bekroning. We dragen het beheer over, maar blijven als vastgoedeigenaar wel verantwoordelijk voor het pand."  

Inspirerend en een verrijking 

Volgens Anne-Marie Verheijen van de gemeente Rotterdam is de ondertekening een mooie volgende stap in de samenwerking. In Huis van de Toekomst groeit de zelfredzame energiegemeenschap en wooncoöperatie van de toekomst. Anne-Marie:"Ik verheug me in de gezamenlijke zoektocht naar een concrete invulling van zo’n Energiemeent.” Luuck Menger van Eneco is blij met de boodschap die op de muur is geschreven en waar ook hij van harte zijn handtekening onder heeft gezet. "Vanuit Eneco ondersteunen en faciliteren we dit graag. Al sinds 2020 zijn we erbij betrokken. Het is heel inspirerend om aan mee te mogen werken en het is niet alleen voor de wijk en buurtbewoners zelf, maar ook voor ons een verrijking." 

Emotioneel moment 

Ook Klaas Burger, van het Huis van de Toekomst, is meer dan trots. "We hebben enorm hard gewerkt met Havensteder, Eneco, de gemeente en buurtbewoners om dit samen voor elkaar te krijgen. Voor mij is het dan ook een emotioneel moment. Nu kunnen we de zoektocht naar een energietransitie die werkt voor iedereen echt meer ruimte geven. In het Huis van de Toekomst doen we dit vanuit onszelf, vanuit menskracht. Want juist dan kijk je heel anders aan tegen je energiebehoefte. Dan is samenwerken en delen een noodzaak."  

Samenleven oefenen op menskracht 

Vooruitlopend op Nederland gasvrij in 2050 gaat BoTu als een van de eerste Rotterdamse wijken van het aardgas af. Havensteder maakt 1.300 woningen gasloos. Daarnaast spelen de wijkbewoners zelf een grote rol. Zij kunnen hun eigen leefomgeving verduurzamen en zijn de drijvende kracht achter het Huis van de Toekomst. Hasan: "Ze oefenen dus samenleven op menskracht, waarbij energie net als drinkwater en schone lucht een gedeeld goed is. Het beheer in het pand biedt de kans voor energiemeent en is daarmee het kloppend hart van de sociale energietransitie." Klaas vult aan: "Juist hier in BoTu vinden we veel enthousiasme. Mensen leven hier met een kleine voetafdruk. Ze hebben kennis over duurzaam samenleven. Voor sommigen is de pre-industriële menskrachtsamenleving heel dichtbij. Onze buren weten hoe je zelf een wollen deken maakt. Of ze kennen de Iraanse korsi. Dit is een tafel bedekt met kleden waaronder je elkaars lichaamswarmte deelt. Oppervlakkige kijkers zien in BoTu armoede, energiearmoede. Maar als je beter kijkt vind je hier duurzame voorlopers van de stad.  
En over energie krijgen gesproken... Voor alle aanwezigen stond er na het tekenmoment nog een heerlijke lunch klaar. Met liefde en menskracht bereid door enkele enthousiaste buurtbewoners!   

Foto: Frank de Roo

Terugblik: Botu Energie(k) festival 10 t/m 12 oktober 2023 - Energie Meent en Agora

Hieronder lees je een korte samenvatting van het driedaagse festival bij het Huis van de Toekomst, geschreven door Odette Duijt (buurtbewoner en redactielid van de BoTu Buurtkrant) Foto rechts: Frank Hanswijk (zijn foto’s bij deze artikelen zijn mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van CBK Rotterdam

Dinsdag 10 Oktober 2023 - Bakker Bart geeft een eendaagse stookcursus

"Rondom de oven komen mensen tot de kern van hun bestaan"  - Bart

In het binnenterrein van het Prof. Oudblok bakt Bart Groenewegen, kortweg Bakker Bart, brood in zijn houtgestookte leemoven. Vandaag laat hij zien hoe hij zijn oven op de juiste temperatuur brengt. De oven is er één van negen die samen het collectief "Bakkerij de Eenvoud" vormen. Deze bakkerijen zijn bedoeld als ontmoetingsplek, met elk een eigen programma, context en netwerk. 

Voordat de cursisten zelf aan de slag gaan, krijgen ze een korte instructie over hoe ze het vuur kunnen bedwingen. Bart heeft voor droog hout gezorgd zodat omwonenden zo min mogelijk last hebben van rook en roet.

Wat hem aanspreekt in deze manier van bakken is het tempo. Dienstbaar aan het vuur en het deeg, moet de bakker bedachtzaam te werk gaan. Tijdens deze aardse bezigheid kom je dichter bij je gevoel, zo stelt Bart. Het besef van wat er écht toe doet, is de sleutel tot verandering. De kunst van het hout stoken kan dan zomaar uitgroeien tot een nieuwe kijk op de toekomst. Niet een toekomst van ieder voor zich maar één waar mensen elkaar helpen en inspireren. Bart en zijn collega's van het Huis van de Toekomst zijn druk bezig deze veranderingsprocessen richting te geven. 

Woensdag 11 oktober - Tijdens de Energie Agora blikt Toekomst Team vooruit 

"Misschien hebben we wel niet zoveel energie nodig als we nu consumeren" - Melle

Bij het Huis van de Toekomst doen ze de dingen anders. Behept met een utopistische gezindheid en kunstzinnige achtergrond namen Melle en Klaas in 2019 hun intrek in een hoekpand op de begane grond van het J.J.P. Oudblok. Inmiddels is hun praktijk uitgegroeid tot een duurzame proeftuin voor maatschappelijke verandering. Eens per half jaar komen professionals en buurtbewoners bij elkaar in een Energie Agora. Toekomst Team, dat nu al zes mensen telt, Ayse Yalçinkaya (gastvrouw), Nancy Duiker (zakelijk manager), Moni Tsujimaru (communicatie adviseur), Bart (De Stoker), Melle Smets (actieonderzoeker en kunstenaar), Klaas Burger (actieonderzoeker) en heel veel actieve bewoners die helpen met klussen, koken, opruimen, tuinieren, bakken, stoken onder andere, werkt aan een toekomst die menselijker, rechtvaardiger en duurzamer is. 

Voor hen gaat de energietransitie veel verder dan aardgasvrij. Een zelfredzame samenleving is gebouwd op menskracht. Voor hun systeeminnovatie grijpen ze niet alleen terug naar oplossingen uit de oude doos, ook experimenteren ze met methoden die zich nog moeten bewijzen. 

Tijdens dit evenement maakt het team bekend welke samenwerkingen er op stapel staan. Wie maken deel uit van de "Energiegemeenschap" en welke diensten kunnen de wijkbewoners van de "Energiemeent" betrekken? In het "nieuwe" Huis van de Toekomst is er ruimte voor collectieve voorzieningen als bijvoorbeeld een keuken (bakkerij), een reparatiewerkplaats en een wasserij. De drijvende kracht achter deze faciliteiten zijn vanzelfsprekend de buurtbewoners, daarbij geholpen door de partijen van de Energiegemeenschap. 

Vandaag worden ze voorgesteld, de mensen van Delfshaven Energie Coöperatie, Biobulkbende, Creatief Beheer en Studio C.A.R.E. Maar er zijn nog veel meer die in de leegstaande plintwoningen een vertegenwoordiging krijgen. Zo zorgt Carolina van de Veerkrachtige Gemeenschap ervoor dat er een plek is waar de innerlijke menskracht kan worden versterkt. Een gezonde gemeenschap kan immers niet groeien zonder aandacht voor de geestesgesteldheid van de individuele leden. 

Uit de Energiegemeenschap treedt steeds één persoon naar voren om toe te lichten in welke behoefte zij en hun achterban kunnen voorzien. Wat ze bijdragen is gestoeld op een concrete vraag, en niet, zoals in de consumptiemaatschappij heel gewoon is, aanbodgedreven. Het lijkt erop dat BoTu kan uitkijken naar een alternatieve shopping mall. Één waar je niet kunt shoppen, maar waar je samen waarde creëert. 

Donderdag 12 oktober - workshop toegepaste menskracht: bouw een fietsgenerator waarmee je energie kunt opwekken voor een heel huizenblok

"Het apparaat bepaalt hoe hard jij moet trappen" - Kris

Onlangs stond dit in de Volkskrant: De volgende fase van het Huis van de Toekomst begint dit najaar met het zelf opwekken van energie. Dat het geen wensdroom is blijkt uit de aanwezigheid van Kris de Decker en Marie Verdeil

Op woensdag is Kris begonnen met uitleg over een transformatie die uiteindelijk vijf dagen in beslag zal nemen. De beelden van zijn "human PowerPointpresentatie" (foto's op een prikbord), tonen doorlopend de voorgangers van de huidige fietsgenerator. Kris de Decker is wetenschapsjournalist met een missie. Hij doet onderzoek naar low-tech oplossingen voor high-tech problemen. Marie Verdeil helpt hem daarbij. In de publicatie "Low Tech Magazine" doen ze verslag van hun experimenten. Waar mogelijk maken ze handleidingen, zodat iedereen kan profiteren van het pionierswerk. 

Voor het bouwen van een menselijke energiecentrale kan het beste gebruik gemaakt worden van een fitbike, ofwel een spinningfiets, waarvan de pedalen rechtstreeks bevestigd zijn aan het vliegwiel. Omdat Kris zich al verdiept heeft in de mechanica en elektronica is er maar één model dat aan alle eisen voldoet. 

De workshop bestaat uit drie onderdelen; allereerst zal de hometrainer worden uitgerust met een generator, daarna met een bedieningspaneel voorzien van vier uitgangen, waaronder ook een USB-uitgang. Ten slotte zullen Kris en Marie enkele huishoudelijke apparaten ombouwen zodat ze geschikt zijn voor de voeding die je met de fiets genereert. Wie de hoop heeft alle apparaten te kunnen aansluiten op de fietsgenerator moet even geduld oefenen. Zo laat een printer zich voorbeeld niet makkelijk naar de hand zetten. 

Voor Kris is het inmiddels een koud kunstje, en ook Marie heeft het in de vingers gekregen. Het prototype ziet er steeds gelikter uit. Deelnemers reisden uit de buurt, andere steden maar ook uit het buitenland hiervoor aan. De toekomst uit "Het Huis van de Toekomst" is niet veraf. 

Foto’s hieronder: Frank Hanswijk en Ximena Davalos

Op 5 juli hebben we met heel veel plezier ons zomerfeest gehouden. Een Agora waarbij het huwelijk van de toekomst centraal stond. Wat neem je mee, wat laat je achter en wat zou je willen toevoegen?

Deze vraag stelden we deelnemers. Suuske heeft tijdens haar stage samen met bewoners uit Botu een vilten huwelijkskist gemaakt en deze gepresenteerd. Samen hebben we onze ideeën rondom het huwelijk met de toekomst gedeeld en de huwelijkskist letterlijk gevuld. Liefde, familie, respect, vrijheid, muziek, dans en rituelen nemen we mee en (sociale) verplichtingen, cliches, moetjes, consuum, rijkdom, verspilling laten we achter. En wat zouden we willen toevoegen? Jaarlijkse rituelen, vieringen rondom het huwelijk, samen dansen, loyaliteit, duurzaamheid, zelfredzaamheid, een fiets, vuur en spel voegen we toe. Dit zijn enkele voorbeelden die genoemd werden.

We genoten van heerlijke Surinaamse hapjes van wijkbewoners en aten een huwelijkstaart gemaakt door een bewoonster uit de wijk. Samen deden we een Henna ritueel om de dag feestelijk af te sluiten.

In de toekomst willen we de jaarkalender samen bepalen rondom vieringen en het huwelijk op menskracht verder vormgeven. We bedanken ons vriendelijk voor ieders bezoek en deelname en kijken uit naar de volgende Agora.

Meet Nancy!

Sinds enige tijd hebben we ons team versterkt met Nancy Duiker als zakelijk manager. Ze gaat samen met het team de organisatie aanscherpen door o.a. de oprichting van een eigen Stichting.

Nancy woont en werkt in de wijk. Ze heeft al meer dan 15 jaar ervaring in projecten waarbij haar focus op financiële administratie en management lag. Daarnaast heeft ze kennis verzameld in projectmanagement. Ze vormt onderdeel van de Botu12 en bewonerscommissie voor de beoordeling van de Open Oproepprojecten. We voelen ons vereerd om haar in ons team te hebben en kijken uit naar onze verdere samenwerking.

Opening mobiele kas Dakpark za 8 juli

Huis van de Toekomst en het Dakpark Rotterdam verzinnen verschillende scenario’s over hoe de wijk eruit komt te zien in de toekomst door prototypes te bouwen en onderzoek te verrichten op menskracht. De organisaties presenteren nu de Verkask-kas, een duurzame mobiele kas in de tuin van het Dakpark.

Het doel van de kas is om groentes te kweken. Vervolgens worden deze groentes verplaatst en verdeeld onder de inwoners. De kas is bedoeld voor mensen die groentes willen verbouwen, maar ook willen hebben: De kas wordt gebouwd op menskracht en is een groene stempel op de wijk. Het laat planten groeien die vervolgens weer verdeeld kunnen worden. Over een aantal weken verplaatst zich de kas naar de binnentuin van Het Huis van de Toekomst.

Aanstaande zaterdag 8 juli kun je helpen met het planten van kousenband vanaf 10 uur in de Buurttuin op het Dakpark. Om 15 uur is de officiële opening tijdens de Buurtcamping op het Dakpark. Iedereen is welkom om langs te komen en mee te helpen.

Tekening: Melle Smets

Tekening: Melle Smets

Zomerfeest

Huwelijk met de toekomst

woensdag 5 juli 2023

14.30 - 19 uur

Huis van de Toekomst

Jan Kobellstraat 56a

Zomerfeest!

Energie Agora in het Huis van de Toekomst

In een duurzaam BoTu vieren we feest! In de zomer, in de winter, maar ook als iemand trouwt of als er een kind wordt geboren. Samen met bewoners heeft Suuske de huwelijkskist van de toekomst gemaakt. Wat moet er in deze huwelijkskist zitten? Een bedsprei of een energiebox voor de koude winter? Of een zonnepaneel? En welke feesten moeten we nog meer vieren?

Programma:

Proosten met een huwelijkstaart / huwelijksrituelen delen met de vilten kist gemaakt vanuit de community in BoTu / Kris de Decker over een duurzame uitzet als je een huishouden start / uitwisseling over feesten vieren in BoTu / Henna schilderen / Surinaams eten 

Tijd: woensdag 5 juli, 14.30 - 19 uur

Waar: Huis van de toekomst (binnentuin), Jan Kobellstraat 56a

Meld je aan via contact@huisvandetoekomst.org of bij Suuske (06-37558390)

De Menskrachtcentrale van Huis van de Toekomst in het Depot Boijmans Van Beuningen 

25 april, 2023 t/m 16 juli 2023

Nu in Depot Boijmans Van Beuningen: Vooruitkijken: Objects of Change. Rotterdam, stad en haven, wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Wat verandert op weg naar dit doel? De tentoonstelling besteedt aandacht aan het Huis van de Toekomst: BoTu op Menskracht. In een meterslange tekening laat Melle Smets zien hoe de buurt rondom het Huis van de Toekomst zelfvoorzienend wordt. Dit lukt door een simpele keus: alles draait op menskracht, de meest duurzame energiebron op aarde.

Huis van de Toekomst

In het Huis van de Toekomst geven inwoners van Bospolder-Tussendijken (BoTu), kunstenaars en actieonderzoekers vorm aan duurzaam samenleven. Kern is een toekomstscenario voor de wijk, gemaakt door Smets en Kris de Decker van de Human Power Plant. Wat als je zelf verantwoordelijk wordt voor de energie die je nodig hebt, geholpen door zon, wind en, als het niet anders kan, vuur?

Prototypes

Het Huis van de Toekomst bouwt met de Academie voor Beeldvorming, Bakkerij de Eenvoud, en andere partners prototypes van de menskracht-samenleving. Denk aan een houtgestookte gemeenschappelijke oven waar we brood bakken met de buurt, een wolwerkplaats, of een naaiatelier. Eens per half jaar komen professionals en buurtbewoners bij elkaar in een Energie Agora. Samen zoeken ze hoe prototypes meegenomen kunnen worden in de verduurzaming van BoTu. 

In mei wordt er een gratis rondleiding gegeven. Wil je meedoen? Laat het ons weten. Meer info over de tentoonstelling vind je hier. Kom je langs om je ervaringen over de tentoonstelling te delen?

Fotocredits: Lotte Stekelenburg

De buurthuiskamers

trekken samen op!

Afgelopen winter heeft Huis van de Toekomst samengewerkt met alle buurthuiskamers in Bospolder -Tussendijken. Er zijn fijne verbindingen gelegd en veel nieuwe bewoners hebben zich aangesloten bij onze activiteiten. Aanstaande woensdag 5 april vindt de laatste bakdag in deze reeks plaats.

De mobiele bakhuiskamer rijdt naar Studio Delfshaven / Zorgvrijstaat en het Buurtsteunpunt om samen brood te bakken en soep te eten.

Gezamenlijk thema en vraag van de dag: Wat wenst jouw lichaam?

Kom je ook gezellig soep eten en brood bakken?

  • 5 april

  • 13-16 uur

  • 1e Schansstraat (Studio Delfshaven)

Ontmoet Suuske

Hoi ik ben Suuske! Ik loop stage bij Huis van de Toekomst dus je zal me komend maanden veel in de wijk zien.

Ik ben nu 24 jaar en studeer aan de Design Academy in Eindhoven. Ik ben een sociale maker gedreven door actief participatief onderzoek. Voor mijn opleiding aan de Design Academy heb ik ruimtelijk vormgeven gestudeerd op het SintLucas waar ik ben opgeleid tot product designer gespecialiseerd in materiaal experiment en keramiek. Gedurende deze opleiding besefte ik dat ik mezelf niet in de productdesign wereld zie werken en graag op een meer sociaal vlak wil bijdragen in de wereld. 

In wat ik doe, richt ik me vooral op sociale projecten en maatschappij- of milieu gerelateerde onderwerpen. Ik heb een grote liefde voor de natuur, het milieu en duurzaamheid. Door een groot deel van mijn leven door te brengen op de biologische tuinderij van mijn ouders, zit deze liefde diep geworteld in mijn wezen. Het liefst werk ik samen met anderen om op een collectieve manier oplossingen en inzichten te vinden voor uitdagingen om ons heen. Ik hoop op kleine schaal een positieve bijdrage te leveren aan mijn omgeving. Dit wil ik doen door mensen te helpen verbinden met elkaar en hun omgeving, hun eigen kracht te vinden en deze in te kunnen zetten. Een bestaand systeem is niet vanzelfsprekend voor mij, dus ik zoek graag naar alternatieven. Als we kijken naar de energietransitie zie ik graag sociale, groene wijken voor me waar we als bewoners en makers veel samen doen en ben ik benieuwd hoe menskracht hier een rol in kan spelen. 

Typerend voor mij is mijn enthousiasme, creatieve brein vol ideeën en fantasie. En mijn luide lach die blijkbaar overal doorheen te horen is, die zal je waarschijnlijk binnenkort wel een keer horen :) Dit komende half jaar hoop ik te leren hoe ik als maker een duurzame bijdrage kan leveren aan de wijk. Ik ben benieuwd naar de verhalen en ideeën rond om de energietransitie in de wijk en ik kijk er naar uit om je te ontmoeten! 

Doe jij iets met wol of wil je samenwerken? Neem dan contact op via de mail!

Overal in de wijk Bospolder-Tussendijken werken mensen aan nieuwe commons: plekken en initiatieven die voor iedereen toegankelijk zijn en waar bewoners het voor het zeggen hebben. In de nieuwe podcastreeks Gedeelde Grond van het IABR Commons Collectief BOTU en Media Atelier Delfshaven worden deze lokale initiatieven voor én door bewoners zichtbaar gemaakt.

In de eerste aflevering ‘Huis van de Toekomst’ brengt podcastmaker Hugo Post een bezoekje aan de toekomst; aan Bospolder-Tussendijken in het jaar 2050 om precies te zijn. Het Huis van de Toekomst experimenteert met een wijk op menskracht zonder gas of benzine. Het initiatief stelt haar deuren open voor bezoekers die een duurzame toekomst willen proeven.

Samen met Melle Smets, Klaas Burger, Bart Groenewegen en Moni Siegfried bespreekt hij wat er allemaal te vinden is in het Huis van de Toekomst. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruik maken van de gemeenschappelijke mobiele oven, de gaarkeuken én er is een stoffenatelier voor kleding en gordijnen.

Beluister hieronder de eerste aflevering van de podcast. Elke donderdag is er een nieuwe aflevering van deze podcast te beluisteren bij OPEN Rotterdam. Kun je niet wachten? Luister dan hier alle podcasts in een keer.

Duurzame dilemma’s

Huis van de Toekomst op het Stadmakerscongres en Energie Agora in samenwerking met het IABR

Achter de voordeur van een heleboel mensen gaan de energietransitie en klimaatcrisis niet over warmtepompen en zonnepanelen, maar over schimmel, kou en gaskachels. Op 4 november organiseerde het Huis van de Toekomst samen met het Stadmakerscongres van AiR- Architectuur Instituut Rotterdam en de Architectuur Biënnale Rotterdam programma over deze kille kwestie. 

Het Huis van de Toekomst presenteerde een maquette van het Prof. Oud-blok. Samen met Maurik Stomps, Thamar Kemperman, Ayse Yalcinkaya en Moni Tsujimaru trapte het team af met korte quotes van bewoners over hun huidige woonsituatie. 

“Ik woon al 30 jaar in dit wooncomplex. Havensteder heeft mij aangeboden om een nieuwe CV ketel te plaatsen maar dan zou de huur € 100 per maand omhoog gaan. Ik ben gaan rekenen en kwam op € 30.000 uit. Het leek me dat dit goedkoper kon dus heb ik het zelf geïnstalleerd.” bewoner uit het Prof. Oud-blok

Er zijn veel huisbezoeken afgelegd en alle wensen en zorgen van bewoners zijn in kaart gebracht. Deelnemers van het stadmakerscongres konden zich op deze manier echt verplaatsen in een bewoner uit dit woonblok. Tijdens werktafel sessies discussieerden professionals over ideeën en mogelijke oplossingen over deze oude voorraad met als casus het Prof. Oud-blok. Er is gezocht naar antwoorden op vragen over hoe bewoners weer eigenaarschap vinden, wat professionals moeten loslaten en wat we in 2050 aan onze kinderen kunnen meegeven. 

Deelnemers moedigden ideeën aan om de identiteit van het wooncomplex te behouden. Bewoners zouden meer betrokkenheid en zeggenschap krijgen waarbij transparantie en maatwerk vanuit een woningcorporatie noodzakelijk is. Een idee was om leertrajecten en bouwpraktijken aan te bieden voor bewoners om hun talenten in te zetten en werkgelegenheid te bieden. In de toekomst hopen deelnemers dat de nieuwe generatie voelt dat we onze omgeving zelf kunnen maken, zuiniger leven en meer circulair denken. 

Energie Agora

Samen met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam organiseerden we de Energie Agora met als thema Wiens Energie? In een theatraal gesprek in de Ferro Dome bouwden we voort op het gesprek van 4 november. Voor de entree bakken bewoners in samenwerking met Bart (Bakkerij de Eenvoud) en Brooderhood, een initiatief uit de wijk warme broodjes die later tijdens de Agora werden uitgedeeld. De geur en warmte van de wijk werd letterlijk naar binnen gehaald. Ayse Yalcinkaya en andere bewoners presenteerden het programma van eisen voor een toekomstig ontwerp. De huwelijkskist van Ayse was een mooi voorbeeld van waardevolle en duurzame tradities. Deelnemers discussieerden mee aan het ideaalbeeld van het Prof. Oud-woonblok en

Het Huis van de Toekomst nodigt bewoners uit BoTu uit om mee te denken in een  duurzamere toekomst.

Tekening: Melle Smets

4 EN 5 NOVEMBER: WIENS ENERGIE?

Rotterdam – Achter de voordeur van een heleboel mensen gaan de energietransitie en klimaatcrisis niet over warmtepompen en zonnepanelen, maar over schimmel, kou en gaskachels. Op 4 en 5 november organiseren we vanuit het Huis van de Toekomst samen met het Stadmakerscongres en de Architectuur Biënnale Rotterdam programma over deze kille kwestie.

Duurzame dilemma’s
Op 4 november, tijdens het Stadmakerscongres van AiR – Architectuur Instituut Rotterdam in Theater Zuidplein, nemen we professionals die werken voor overheden en woningcorporaties mee naar het Prof. Oud-blok. Dit stedelijk monument is uitvalsbasis van het Huis van de Toekomst. Vroeger was het een voorbeeld van sociale woningbouw in Bospolder-Tussendijken. Nu is het oud en versleten. Bewoners hebben last van kou en schimmel in slecht geïsoleerde huizen. Renovatie is al een paar keer uitgesteld. Hoe moet het verder?

Onder leiding van Robbert de Vrieze ga je in gesprek over deze vragen:
– Hoe wordt de mens (bewoner) weer eigenaar van de leefomgeving?
– Hoe kunnen we richting een systeem van gedeelde voorzieningen i.p.v. of in aanvulling op individuele energietransitie?
– Welke belofte maken we aan de kinderen van de bewoners van nu?

Klik hier om je gratis aan te melden.

Energie Agora: Wiens Energie?
Op 5 november organiseren we samen met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam de Energie Agora: Wiens Energie? In een theatraal gesprek in de Ferrodome, Keileweg 25 bouwen we voort op het gesprek van 4 november.

Het team Huis van de Toekomst neemt je opnieuw mee naar het Prof. Oud-blok. Bewoners presenteren het programma van eisen voor een toekomstig ontwerp. Kleine woningen zijn ideaal voor leven met een kleine voetafdruk. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn een bron van onderling contact. Buurtinitiatieven bouwen samen aan een collectieve energie-infrastructuur die lokaal, beweeglijk en onafhankelijk is. Welke droom zal haalbaar blijken?

Klik hier om je gratis aan te melden.

Interesse?
Heb je een speciale vraag? Wil je op de gastenlijst? Neem voor deze en overige vragen contact op met Moni Siegfried, contact@huisvandetoekomst.org.

Beeld: Melle Smets.

Workshop handwerk zondag 20 november

Stel je voor: het is 2050. We gebruiken geen olie en gas meer. We leven op menskracht, aangevuld met energie uit zonnepanelen en windmolens. Wie zie je als je in de spiegel kijkt en welke kleren draag je?

In het Huis van de Toekomst maken we het kledingatelier van de toekomst. Duurzaam, lokaal, modieus en circulair. In onze buurthuiskamer komen regelmatig bewoners samen om te bakken, te koken of kleding te herstellen. Onze gastvrouw Ayse Budaklier nodigt je van harte uit op zondag 20 november vanaf 13 uur voor een handwerk workshop. Neem een oude trui mee en haal deze los om vervolgens iets nieuws te breien. Onze milieucoach Ayse leert je tips en trucs om deze winter duurzamer door te komen en je lekker warm en knus te voelen. 

Of wil je graag een paar kleding items inleveren die je nooit draagt neem die dan mee om te ruilen. Ons kledingrek verandert continu. Ben jij degene die enthousiast met een geruild kledingitem naar huis gaat? 

Meld je aan via contact@huisvandetoekomst.org 

5 NOVEMBER ENERGIE AGORA: WIENS ENERGIE?

- SAVE THE DATE -

LOCATIE: FERRO DOME 13 - 15.30 uur, KEILEWEG 25

Inwoners van BoTu blijken de meest duurzame burgers van Rotterdam!

Samen met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam nodigt het Huis van Toekomst: BoTU op menskracht je uit voor de Energie Agora: Wiens Energie?

In dit theatrale gesprek nemen we je mee naar het Prof. Oud-woonblok. Dit stedelijk monument van vroege sociale woningbouw in Bospolder-Tussendijken is oud en versleten. Bewoners hebben last van kou en schimmel in slecht geïsoleerde huizen. Renovatie is al een paar keer uitgesteld. Hoe moet het verder?

Bewoners en professionals presenteren het programma van eisen voor een toekomstig ontwerp. Kleine woningen zijn ideaal voor leven met een kleine voetafdruk. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn een bron van onderling contact. Buurtinitiatieven bouwen samen aan een collectieve energie-infrastructuur die lokaal, beweeglijk en onafhankelijk is. De Energie Performance speelt de buurthuiskamer 2050. Denk met ons mee over de toekomst waarin we in gemeenschap en zonder fosiele brandstoffen leven. Doe mee op 5 november in de Ferro Dome, Keileweg 25.

De Agora is gratis te bezoeken mits je een toegangskaartje hebt voor de tentoonstelling. Tickets zijn hier verkrijgbaar. Mail naar contact@huisvandetoekomst.org als je op de gastenlijst wilt. Voor meer informatie kijk hier.

Tekening Prof. Oudblok door Melle Smets.

"WINTER IS COMING"

Wat kunnen we samen doen om stijgende energiekosten te verminderen?

De winter komt er aan en veel mensen hebben zorgen over hun energierekening. Wat kun je doen om deze omlaag te krijgen en welke slimme manieren van samenwerken in de wijk helpen om ervoor te zorgen dat niemand in BoTu door het ijs zakt deze winter?

Energiewijk BoTu organiseert op 17 oktober een Energieplein in Pier80 samen met alle initiatieven en organisaties die met energie te maken hebben. Hier kunnen bewoners en ondernemers van BoTu terecht met vragen, voor tips, en het vinden van nieuwe connecties die ons samen de winter door kunnen helpen. Met (hopelijk) onder andere:

Huis van de Toekomst, Jan Kobellstraat 56a: 17 - 20 uur (doorlopende workshops)

"Jouw kachel, mijn kachel"

Laten we elkaar deze winter wat vaker opzoeken. Het Huis van de Toekomst is een van de buurthuiskamers in de wijk waar dat kan. Je kunt hier meedoen aan twee workshops. We bouwen een theelichtkachel van terracotta potten. Van kaars tot stralingswarmte, handig en duurzaam om de warmte dichtbij te halen en te houden.

Daarnaast halen we truien los om vervolgens iets nieuws te breien. Neem een oude trui mee of zoek er een uit in Huis van de Toekomst. Leer tips en trucs om deze winter duurzamer door te komen en je tegelijk warm en knus te voelen.

Buren onder elkaar, bewoners bovenaan

Festival Botu Bruist! vrijdag 24 juni 10 - 17 uur

Omdat we samen de wijk maken… een community building-dag vol vraag-deel-doe-shops, ideeën en inspiratie, ervaringen uitwisselen, netwerkborrel en initiatievenmarkt.


Niemand kan van boven opleggen wat een wijk is: dat ben, doe, zeg en ontwikkel je zelf. Op BoTu Bruist halen we het beste in elkaar naar boven. Dát is het idee achter het ABCD-programma: aan de slag met waar je goed in bent, elkaar leren kennen en leren van elkaar, en samen op zoek naar verborgen parels van je buurt.

In en rond Park 1943 zijn er op vrijdag 24 juni van 10:00 tot 17:00 uur verschillende gratis vraag-deel-doe-shops.

13.30 - 15.00 uur Brood van jou, brood van mij
Bak samen een brood, breek een stuk voor je buur. In het Huis van de Toekomst bakken we brood. Een goede voedingsbodem voor sociale interactie, energie en verbinding. Bekijk het hele programma hier. Meld je aan via info@delfshavencooperatie.nl of kom spontaan langs.

HUIS VAN DE TOEKOMST: WELKE KLEREN DRAAG JE IN 2050?

Stel je voor: het is 2050. We gebruiken geen olie en gas meer. We leven op menskracht, aangevuld met energie uit zonnepanelen en windmolens. Wat zie je als je naar buiten kijkt? Wie zie je als je in de spiegel kijkt? Welke kleren draag je? Op woensdag 25 mei presenteerde het Huis van de Toekomst het kledingatelier van 2050 aan een publiek van 40 mensen. Anno nu is de kledingindustrie namelijk de op-één-na meest vervuilende industrie op aarde.

Repareren en ruilen

Over 28 jaar zal dit helemaal anders zijn. Dan zijn de kledingreparatie-winkels in BoTu onmisbaar. Want, zo liet Melle Smets zien in een aantal tekeningen: als je een schaapskudde laat grazen op het Dakpark en je gebruikt de wol om winterjassen van te maken, dan heeft elke wijkbewoner een keer in z'n leven een winterjas. Dus repareren en kleding delen is essentieel in een duurzame toekomst. Hoe dat voelt, speelde Thamar Kemperman met haar theatergroep voor. 'Deze jurk heeft 8 mensen geholpen bij een succesvolle date,' zei acteur Anita in de collectieve kledingkast. Ernaast was de werkplaats waar de Duurzame Diva en Ayse Budaklier knopen aannaaiden en truien herstelden. Kleren die niet meer te herstellen waren, verdwenen in een bak met het opschrift 'Poetsdoeken'.

Recyclen

Leerlingen van MT010, de theatermavo, lieten merken dat een duurzame wereld vol plezier is. In streetdance in Pier 80 en Jong Delfshaven en in theaterspel maakten ze voelbaar dat het inderdaad anders moet, met vervuilende kledingindustrie en wegwerpfashion. Maar van hieruit de stap maken naar een duurzame toekomst is ook confronterend. 'Hoe moet het dan met onze mobieltjes? Zijn die er dan nog?' vroeg een van de leerlingen. Dat is inderdaad de vraag, vertelde Kris De Decker van Lowtech Magazine via een online verbinding vanuit Spanje. 'De grondstoffen zijn op en high tech producten zijn zo ingewikkeld dat ze niet goed te recyclen zijn. Dat moeten we echt anders gaan doen. We zullen toegaan naar meer eenvoudige producten.' Het is dus inderdaad de vraag of Tiktok past bij een duurzame toekomst. Het nam de pret niet weg, zei een bezoeker: 'Wat een leuke en leerzame middag!'

Energie Agora

Aan het eind van de middag kwam iedereen bij elkaar voor een afsluitend gesprek. Het Huis van de Toekomst organiseerde deze middag in nauwe samenwerking met het Programma Circulaire Wijkstrategie van gemeente Rotterdam.

Meer weten? Bezoek het Huis van de Toekomst, Jan Kobellstraat 56a, op woensdag- en donderdagmiddag.

Bekijk hieronder het fotoverslag. Fotograaf: Hilde Speet

Energie Agora 25 mei

- save the date - 

Woensdag 25 mei 14:00 – 16:30 uur 

Energie Agora - Open dag

Thema: Kleding Atelier 2050 

Startlocatie: Pier 80, Huis van de Wijk, inloop 13.45 uur

Stel je voor: het is 2050. We gebruiken geen olie en gas meer. We leven op menskracht, aangevuld met energie uit zonnepanelen en windmolens. Wat zie je als je naar buiten kijkt? Wie zie je als je in de spiegel kijkt?

Het Huis van de Toekomst is omgebouwd tot een kledingatelier uit 2050: alles is duurzaam, lokaal en circulair. Hoe ziet de mode er uit, als we onze eigen energie opwekken? Wat voor kleren zijn handig als je zelf je groente oogst in de buurttuin?

Nieuwsgierig? Stap binnen in een wereld waar kledingswappen de normaalste zaak van de wereld is. Vilt de basics uit je garderobe met schapenwol. Pas de kleding die hoort bij de beroepen van de toekomst en kijk door de bril van de Energie Performance Botu en Theater Mavo. Word je hongerig van al die toekomstdromen? Eet dan een broodje bij de collectieve oven in de binnentuin. Doe vervolgens mee met de Energie Agora: het gesprek over de duurzame toekomst van Bospolder -Tussendijken.

- Deelname is gratis – neem je vrienden of buren mee

- Neem een kledingstuk mee om te ruilen.

Programma:

- workshop kleding vilten

- repareer je eigen kleren

- Kledingruil

- bespreek de nieuwtjes uit de buurt met je energiecoach

Kom je later, meld je dan bij: Huis van de Toekomst, Jan Kobellstraat 56a

Aanmelden: contact@huisvandetoekomst.org

Het Nieuwe Instituut

Huis van de Toekomst in Het Nieuwe Instituut

22 april t/m 7 augustus

Van 22 april tot en met 7 augustus 2022 is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling ‘Op zoek naar het pluriversum’ te bezoeken. Het Huis van de Toekomst is een van de praktijken die centraal staan in de expositie waarin wordt verkend hoe mens, dier en natuur samen een toekomst vorm kunnen geven.

Luister hier het geluidsfragment over het Huis van de Toekomst door Melle Smets, Bart Groenewegen van Bakkerij de Eenvoud - De Stoker en gastvrouw en bewoonster Ayse Alcinkaya. Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

In Het Nieuwe Instituut wordt het Huis van de Toekomst als casus getoond naast werk van ontwerpers, kunstenaars, activisten en onderzoekers van over de hele wereld.

Wil je samenwerken?