Verwarmen

Powerbieb: Warmtemolen

Energiebron: wind Categorie: verwarmen

Heatgeneratingwindmill2

Ouderwetse windmolens produceerden mechanische energie, bijvoorbeeld voor het zagen van hout of het malen van graan. Moderne windturbines produceren elektriciteit. Er is nog een derde mogelijkheid, en dat is een windmolen die op een mechanische manier warmte produceert. De “warmtemolen” zet de kinetische energie van de wieken om in warmte door het opwekken van wrijving in water. In essentie is een warmtemolen een door de wind aangedreven mixer in een goed geïsoleerde opslagtank gevuld met water. Door de wrijving tussen de moleculen van het water wordt mechanische energie omgezet in thermische energie. Het warme water kan vervolgens door het huis worden gepompt, bijvoorbeeld voor gebruik in de keuken of de badkamer.

In principe had de warmtemolen al honderden jaren geleden gebouwd kunnen worden. De technologie vereist heel eenvoudige materialen: hout en metaal. Maar de eerste referentie duikt pas op tijdens de oliecrisis in de jaren 1970, met name in Denemarken. De Denen bouwden verschillende warmtemolens en commercialiseerden er ook eentje, de Calorius, die tot 3,5 kilowatt warmte kon produceren bij een windkracht van 6 Beaufort. Het was een relatief kleine machine met een rotordiameter van 5 meter en een hoogte van 9 meter.

Direct warmte produceren is goedkoper, duurzamer en efficiënter dan het omzetten van door wind geproduceerde elektriciteit in warmte. Warmtemolens zijn minder complex dan windturbines. Er is geen nood aan een elektrische generator, een transformator of een versnellingsbak. Dat bespaart niet alleen kapitaal en energie maar ook gewicht, zodat de toren minder stevig moet worden gebouwd. Het opslaan van warmte is bovendien veel goedkoper dan het opslaan van elektriciteit. Tot slot is het energieverlies kleiner dan bij een windturbine.


Powerbieb: Voetenstoof

Energiebron: vuur  Categorie: verwarmen

Voetenstoof

Voor de komst van centrale verwarming werd er meestal maar één ruimte in huis verwarmd. Er werd echter ook gebruik gemaakt van persoonlijke, mobiele warmtebronnen die elders in huis voor thermisch comfort konden zorgen. De voetenstoof is daar een voorbeeld van. Het was een houten kistje dat aan één kant open was zodat er een kom met gloeiende kooltjes uit het haardvuur kon worden ingezet. De voeten werden op de stoof gezet. Door een deken of een kledingstuk over de benen te draperen kon de warmte langer worden vastgehouden.

De voetenstoof werd ook buitenshuis ingezet, zoals in onverwarmde rijtuigen en treinwagons. Ze werd ook meegenomen naar de zondagsmis, waar ze zelfs kon worden gehuurd.