Schoonmaken

Powerbieb: Lavet

Energiebron: vuur  Categorie: schoonmaken

Lavet

Het lavet is een typisch Nederlandse uitvinding die vooral in de jaren 1950 en 1960 werd toegepast in de sociale woningbouw. Tot 1975 werden er ongeveer 1 miljoen van gemaakt. Het lavet houdt het midden tussen een gootsteen en een badkuip. Het bestaat uit een plateau met een opstaande rand, waarin aan één kant een 40 centimeter diepe kuip zit met een doorsnede van bijna 60 cm. Uniek aan het ontwerp is de multifunctionaliteit. Het lavet vervulde de functies van badkamer en waskamer op een oppervlakte van slechts één vierkante meter.

De kuip was zeer geschikt om (meerdere) kinderen in te wassen, maar ook volwassenen konden met enige behendigheid een zitbad nemen. Er was zelfs de mogelijkheid om staand in de kuip een douche te nemen. De douchewasbak was ook zeer geschikt voor het met de hand wassen van kleding. De fabrikant van de lavet bracht bovendien een wasmachine en bijhorende centrifuge op de markt die in de lavet pastte. Ook voor volktuiniers was de kuip praktisch: zij konden er grote hoeveelheden groenten in schoonspoelen alvorens ze te “wecken”.


Powerbieb: Mattenklopper

Energiebron: menskracht Categorie: schoonmaken

Carpet-beater

Een mattenklopper is een huishoudelijk gereedschap om het stof en het roet uit tapijten te kloppen. De mattenklopper werd in de loop van de twintigste eeuw verdrongen door de stofzuiger, maar biedt nog steeds voordelen: in tegenstelling tot een stofzuiger maakt een mattenklopper geen lawaai en zijn er geen fossiele brandstoffen voor nodig. Bovendien kan een mattenklopper van lokaal gekweekte wilgentenen worden gevlochten en is het een biologisch afbreekbaar product.

Het gebruik van de mattenklopper vereist een waslijn of een balustrade om de tapijten over te hangen. De klus gebeurde uiteraard in de buitenlucht. De mattenklopper kon ook voor kleding, kussens, beddengoed en zetels worden ingezet.