De menskrachtcentrale video van het Huis van de Toekomst

Maak kennis met de menskrachtcentrale van Huis van de Toekomst, een transformerend project over de energietransitie en gemeenschapsdynamiek in Rotterdam’s Bospolder-Tussendijken. Dit project is tot stand gekomen door de samenwerking met Annemartine van Kesteren, hoofd conservator design van Boijmans Van Beuningen, bewoners uit de wijk en het Huis van de Toekomst. Het doorbreekt de grenzen van traditionele musea en brengt de verbeelding van kunst en design in de praktijk van alledag, aldus Annemarie van Kesteren. In deze fysieke en digitale expositie wandel je door Bospolder-Tussendijken, in het jaar 2050. Binnen dit scenario van het Huis van de Toekomst zijn bewoners in deze wijk eigenaar geworden van hun eigen energiebron. Bekijk hieronder de korte video in het Depot Boijmans Van Beuningen, lees over en luister naar de fragmenten van bewoners op de websitelink hieronder.

Met steun van voormalige ‘stadsmarinier’ Danielle van den Heuvel, Stichting Voorgoed en Project Idols (OCW) kreeg de Human Power Plant subsidie voor het bouwen van een prototype voor een bottom up energietransitie voor mensen met een beperkt inkomen. Door het opzetten van het Huis van de Toekomst studio en buurthuis, wordt de buurt in staat gesteld om hun kennis te activeren naar een meer onafhankelijke toekomst.

Het opmerkelijke verhaal van de Human Power Plant staat terug in de kijker in ‘Vooruitkijken, Objects of Change’ bij Depot Boijmans Van Beuningen. De expo is t/m 3 september 2023 te bezoeken en de website Menskrachtcentrale t/m 2050 te bekijken.

Bekijk hier de website: De Menskrachtcentrale

Bekijk hieronder de video over het scenario. (Video en bewerking door Obyvision, spreker: Melle Smets)

Colofon:

Het Huis van de Toekomst is een initiatief van de Academie Voor Beeldvorming met Klaas Burger, Bakkerij De Eenvoud met Bart Groenewegen en kunstenaar Melle Smets. Hiernaast maken de volgende mensen onderdeel uit van het team: Moni Tsujimaru communicatieadviseur, Nancy Duiker zakelijk manager, Ayse Yalcinkaya gastvrouw in het Huis van de Toekomst.

Het scenario is geschreven door Melle Smets en Kris de Decker. In de podcast op de website, gemaakt en verteld door Babette Rijkhoff, nemen Melle Smets en stadgids Stefanie Korrel je mee door de wijk. Er komen ook buurtbewoners aan het woord:

  • Jaques Stoppelenburg, de oudste bewoner van BoTu, vertelt welke catastrofe ons boven het hoofd hangt

  • Michael Siem heeft zijn garagebox opengesteld om anderen te helpen

  • Ayşe Yalçınkaya Budaklier vertelt over het bakken van platte broden

  • Fatiha Zabouti vertelt over hoe zij vroeger de was moest doen

  • David Montero is vrijwilliger bij de Voedseltuin Rotterdam

Previous
Previous

Huis van de toekomst in de Volkskrant

Next
Next

Energie besparen door wollen deken - Interview Open Rotterdam