Buurt op Menskracht: Duurzame Decadentie
Het dagelijkse leven in de eerste klimaatneutrale wijk van Nederland wordt grotendeels bepaald door het weer en de seizoenen.
Lees meer "Buurt op Menskracht: Duurzame Decadentie" »
Het dagelijkse leven in de eerste klimaatneutrale wijk van Nederland wordt grotendeels bepaald door het weer en de seizoenen.
Lees meer "Buurt op Menskracht: Duurzame Decadentie" »
De eerste klimaatneutrale wijk van Nederland zegt nee tegen de moderne gezondheidszorg, die volledig afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Toch zijn de inwoners net zo gezond als andere Nederlanders.
Lees meer "Buurt op Menskracht: Het Ziekenhuis" »
Als eerste klimaatneutrale wijk in Nederland is Bospolder-Tussendijken een buitenbeentje. Maar dat betekent niet dat de bewoners afgesloten zijn van de buitenwereld: ze hebben een mobiele telefoon en maken gebruik van internet. Het verschil is dat het lokale communicatienetwerk niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen.
Lees meer "Buurt op Menskracht: Het Internet" »
Het is een zonnige zaterdagmiddag in 2030 en de bewoners van de eerste klimaatneutrale buurt in Nederland trekken in grote getale naar de belangrijkste winkelstraat. Op eigen kracht, zonder het gebruik van fossiele brandstoffen of elektriciteit.
Lees meer "Buurt op Menskracht: De Winkelstraat" »
Het voormalige dakpark in Bospolder-Tussendijken is één en al bedrijvigheid in 2030. Het is de plek waar voedsel en brandhout worden gekweekt en bewaard.
Lees meer "Buurt op Menskracht: Brandhout en Voedsel" »
Het is 2030 en de 14.000 bewoners van de eerste klimaatneutrale buurt in Nederland verzamelen bij de gemeenschappelijke vuren op de pleinen in de buurt, waar ze samen koken en eten.
Lees meer "Buurt op Menskracht: De Gemeenschappelijke Keuken" »
Een doordeweekse dag in 2030. In Bospolder-Tussendijken, de eerste klimaatneutrale buurt van Nederland, komen de bewoners samen op de publieke pleinen om hun tanden te poetsen, een douche of een bad te nemen, hun kleren te wassen en de laatste roddels uit te wisselen.
Lees meer "Buurt op Menskracht: Het Publieke Bad- en Washuis" »
Het is 2030 en de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken is volledig klimaatneutraal. Om het energieverbruik drastisch te verlagen, worden alle huishoudelijke taken gemeenschappelijk georganiseerd. Koken, eten, afwassen, douchen, de was doen, tanden poetsen, naar het toilet gaan: het gebeurt allemaal buiten de woning. Zodoende is het energieverbruik in individuele huishoudens zo klein geworden dat ze niet alleen van het gas maar ook van het elektriciteitsnetwerk kunnen worden afgekoppeld.
Lees meer "Buurt op Menskracht: De Woning van de Toekomst" »
We zijn in 2030. Bospolder-Tussendijken, ooit een van de armste wijken van Rotterdam en heel Nederland, is volledig klimaatneutraal. De buurt heeft dit bereikt zonder het gebruik van dure technologie en infrastructuur. De energieproductie steunt geheel op lokaal beschikbare bronnen: menskracht en biomassa, aangevuld door wind- en zonne-energie als de weersomstandigheden gunstig zijn. Het energieverbruik is radicaal gedaald, maar het welzijn is even spectaculair toegenomen.
Lees meer "Deze Rotterdamse wijk draait 100% op menskracht, biomassa, zon en wind" »