Powerbieb: Optische Telegraaf
Buurt op Menskracht: De Woning van de Toekomst

Powerbieb: Warmtemolen

Energiebron: wind Categorie: verwarmen

Heatgeneratingwindmill2

Ouderwetse windmolens produceerden mechanische energie, bijvoorbeeld voor het zagen van hout of het malen van graan. Moderne windturbines produceren elektriciteit. Er is nog een derde mogelijkheid, en dat is een windmolen die op een mechanische manier warmte produceert. De “warmtemolen” zet de kinetische energie van de wieken om in warmte door het opwekken van wrijving in water. In essentie is een warmtemolen een door de wind aangedreven mixer in een goed geïsoleerde opslagtank gevuld met water. Door de wrijving tussen de moleculen van het water wordt mechanische energie omgezet in thermische energie. Het warme water kan vervolgens door het huis worden gepompt, bijvoorbeeld voor gebruik in de keuken of de badkamer.

In principe had de warmtemolen al honderden jaren geleden gebouwd kunnen worden. De technologie vereist heel eenvoudige materialen: hout en metaal. Maar de eerste referentie duikt pas op tijdens de oliecrisis in de jaren 1970, met name in Denemarken. De Denen bouwden verschillende warmtemolens en commercialiseerden er ook eentje, de Calorius, die tot 3,5 kilowatt warmte kon produceren bij een windkracht van 6 Beaufort. Het was een relatief kleine machine met een rotordiameter van 5 meter en een hoogte van 9 meter.

Direct warmte produceren is goedkoper, duurzamer en efficiënter dan het omzetten van door wind geproduceerde elektriciteit in warmte. Warmtemolens zijn minder complex dan windturbines. Er is geen nood aan een elektrische generator, een transformator of een versnellingsbak. Dat bespaart niet alleen kapitaal en energie maar ook gewicht, zodat de toren minder stevig moet worden gebouwd. Het opslaan van warmte is bovendien veel goedkoper dan het opslaan van elektriciteit. Tot slot is het energieverlies kleiner dan bij een windturbine.