Powerbieb: Lavet
Powerbieb: Optische Telegraaf

Powerbieb: Velomobiel

Energiebron: menskracht Categorie: reizen

Velomobile

Een velomobiel is een ligfiets met een aerodynamisch koetswerk. Velomobielen hebben meestal drie of vier wielen. De wielen beschikken over ophanging en het koetswerk is uitgerust met achteruitkijkspiegels, koplampen, richtingaanwijzers en stoplichten. Een velomobiel heeft meestal ook bagageruimte en in sommige modellen is ook plaats voor een passagier of een kinderzitje. Kortom, de velomobiel is een soort mini-auto op spierkracht.

Het voertuig biedt twee voordelen tegenover de gewone fiets. Ten eerste zorgt de uitmuntende aerodynamica ervoor dat het voortstuwen van een velomobiel bij hogere snelheden (vanaf 25 km/u) drie tot vier maal minder kracht vergt dan het voortstuwen van een gewone fiets. Die hogere efficiëntie kan worden omgezet in meer comfort (want minder inspanning) of in een hogere snelheid. Ten tweede beschermt het koetswerk de bestuurder tegen weer en wind, zodat het voertuig in alle seizoenen kan worden gebruikt.

Het comfortabele zitje van een ligfiets verdeelt de druk op het lichaam beter dan het zadel van een gewone fiets, zodat er langere ritten kunnen worden ondernomen zonder lichamelijk ongemak. Een velomobiel is bedoeld voor langere afstanden, als alternatief voor de auto, en niet om naar het café om de hoek te rijden. Het voertuig is, net zoals de auto, minder praktisch in de stad.