Boijmans in de Stad: De menselijke energiecentrale
Powerbieb: Fruitmuur

Powerbieb: Handboor

Energiebron: menskracht   Categorie: bouwen

Drill

Het boren van een gaatje was tijdens het grootste deel van de menselijke geschiedenis een tijdrovende en vermoeiende klus. Voor hout werd eeuwenlang een soort kurkentrekker gebruikt, terwijl het boren in steen gebeurde met een hamer en een beitel. In de middeleeuwen ontstond de U-vormige slingerboor, waarmee voor het eerst een constante boorbeweging mogelijk werd. Met een slingerboor kon de gebruiker extra kracht zetten door borst of buik tegen de boor aan te drukken. Deze handboren waren grotendeels uit hout gemaakt, waardoor ze niet al te stevig waren.

Op het einde van de negentiende eeuw kwam een nieuwe generatie slingerboren op, die uit metaal waren gemaakt. Deze waren veel steviger. Er ontstond ook een nieuw type handboor, met mechanische versnellingen. Daarmee kon de draaisnelheid van de boorkop worden verhoogd. Er was een divers aanbod. In 1915 telde alleen al de catalogus van het merk Millers Falls meer dan 200 verschillende modellen. In 1949 bleven er nog maar dertien van over, in 1981 waren het er nog maar drie.

In de twintigste eeuw werd massaal overgeschakeld naar de elektrische boormachine. Die kan sneller zijn, maar de handboor heeft nog steeds belangrijke voordelen: ze verbruikt geen fossiele brandstoffen of batterijen, maakt geen herrie, is veiliger en gaat nooit kapot.